Vármegyénk látnivalói

1, Miklóssy János Sportközpont

www.sportkozpont.hu

2, Kiskunsági Nemzeti Park

Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja; évente 100 ezer regisztrált látogatót fogadnak létesítményeikben és programjaikon, például a különböző szervezett túrákon, rendezvényeken, tanösvényeken vagy a kecskeméti Természet Házában, a nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.

3, Városháza, Kecskemét

A gyönyörű szecessziós épületet Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, mely 1895-ben készült el.

4, Érseki Kastély, Hajós

A kastély első változatát 1740-ben gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette. 1766-ban gróf Batthyány József érsek megbízásából gróf Grassalkovich Antal szerződést kötött a gödöllői Gföller Jakab építőmesterrel a kastély átépítésére. Ekkor készültek el az emeleti oldalszárnyak és a saroktornyok. Az épület külseje egységesen fehér színezésű lett, a termek barokk díszítőfestést kaptak. Az 1900-as évek elején Városy Gyula érsek az elődje, Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont a kastélyban helyezte el, ehhez az épületet átalakították, új boltozatokat építettek, közfalakat bontottak el, az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították. A gyerekotthon egészen 2009-ig működött itt, ezután a kastélyt teljeskörűen felújították és 2010-ben megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont.

A kastéllyal szemben áll a barokk templom, és mögötte egy különleges kálvária található. Ennek stációit Zsolnay-kerámiák díszítik, bár kicsit már kopottak, de nagyon szépek.

5, Petőfi Sándor szülőháza, Kiskőrös

6, János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös

Az interaktív kiállítás labirintusszerű útvonalon, 14 multimédiás termen keresztül vezet végig a János vitéz történetén.

7, Faluház, Apostag

A Faluház épületét 1987-ben alakították ki, méghozzá olyan szépen megőrizve a ház eredeti szépségét, hogy kiérdemelték az Europa Nostra-díjat.

Nincs állandó nyitvatartás!

8, Német tájház, Harta

9, Kékfestő műhely, Bácsalmás

1879 óta üzemel itt a Skorutyák család kékfestő üzeme, melyet ugyanazon a helyen ma már a negyedik generáció visz.

10, Haditechnikai park, Kecel

11, Magyarkert, Jakabszállás

Jakabszállás külterületén egy Európa-szinten egyedi látnivaló van: a Magyarkert, vagy más néven Kis-Magyarország Botanikus Kert. Az ország 1:1000 méretarányú makettje 93.000 négyzetméter területen fekszik, körbe lehet sétálni. A kertben Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, ezzel a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban. A kert az ország vízrajzát és domborzatát is bemutatja, csordogáló folyókkal, tavakkal.

12, Nádrigó-tanösvény, Tiszakécske